Cursistenwerk 2011-2012      'het  Gedicht'
Nieuw cursistenwerk individueel
Natuurlijk hebben alle cursisten ook tijdens dit seizoen weer hun best gedaan het 'GroepswerkEtsen' tot een succes te maken: hieronder een impressie van hoe het geworden is.
Het onderwerp voor het 'Groepswerk' ,formaat, oplage, enz., is ook ditmaal in overleg met alle cursisten gekozen; het is ' het Gedicht' geworden.
Allen hebben een gedicht gekozen dat hen aansprak en er vervolgens een etsje bij gemaakt: in een oplage van 14 exemplaren.
Een boekje, ringband, 15 x 11,5 cm,  voorzien van een sjiek papiertje, oplage 14x, inhoud: 10 gedichtjes met 10 etsjes.
Ode aan mijn jas

Ik loop met je over straat/als je wilt pronken/ik
laat je de wereld/in tachtig beelden zien/je was al op de veerboot/die HongKong verbindt/en ook op die naar Texel/je snelde door het landschap/in de trein naar Marseille/rook naar vis in de haven van Durban/verregende in Praag op een plein/waarje Havel hoorde spreken/ik droeg je in Dublin/over de halve-stuiverbrug/in Parijs speelde je een filmrol/in Jakarta werd je begeerd/door het meisje met de smalle polsen/en straks mag je mee naar de opening/morgen naar de stomerij/ik doe mijn best voor je.             

Remco Campert
Het Onvergetelijke

ik heb nog nooit op ski's gestaan/ik heb nog nooit tien mille bezeten/ik heb nog nooit konijn gegeten/ik heb nog nooit Mahjong gedaan/ik heb geen theekist-bas bespeeld/ik heb nog nimmer Vlaams gesproken/ik heb geen rijstwijn ooit geroken/ik heb geen kropje sla geteeld/als ik die dingen zo eens tel/heb ik meer niet gedaan dan wel/ofschoon geboren lang geleden/dus wat mij des te sterker heugt,is dit/ik heb eens in mijn jeugd/aan 't strand een ezeltje bereden.

Herman Pieter de Boer
enkel een boom zijn

enkel een boom zijn/een boom van grond tot hemel/een boom zijn en staan.

J.C. van Schagen

ik zal een boom zijn/en ik zal de vogel zijn/die in me nestelt/ik zal de grond zijn/waar de boom in wortelt/waar de vogel woont/ik zal de wind zijn/en grond en boom en vogel eindeloos strelen/en onder de boom zal ik mens zijn/die dit dromend zal bestaan.

J.C. van Schagen
Dichter

is het dat ik ouwer word/dat mijn hemel blauwer wordt?/dat ik denk- nog één couplet/dat ik voel-het kan nog nèt/is het dat ik ouwer word/dat mijn hart nog trouwer wordt/dat het licht me lichter maakt/mij een beetje dichter maakt.

Toon Hermans
Een appel zei m'n vriendin,die gaat er altijd wel in/jazeker zei de aanlopende meneer,verras mij maar met een peer/ook een andere dame mengde zich in het gesprek,vrij star,gaf haar mening over vruchten vol nectar/het gesprek werd massaler, steeds meer mensen erbij,nam een wending, ging nu over de aardbei./een enkelingliet zich nu helemaal gaan,gaf een voorzet over een banaan/een ander reageerde,het lijkt hier wel een ruif,we hadden het zojuist toch over een druif?/woorden over fruit komen hier massaal uit ieders mond, maar we weten,dit gezonde onderwerp van gesprek,is dan ook supergezond!

dichter: onbekend
Op twee slakken

Twee slakken waren al sinds jaren/op weg van Groningen naar Haren/Tenslotte kwam geheel ontdaan/ de oudste op het eindpunt aan/Hij slikte en sprak diep bewogen: 'Mijn broer is uit de bocht gevlogen" !

Kees Stip
De Waterlelie

Ik heb de witte water-lelie lief/ daar die zo blank is en zo stil haar kroon uitplooit in het licht/ Rijzend uit donker-koele vijvergrond,heeft zij het licht gevonden en ontsloot toen blij het gouden hart./Nu rust zij peinzend op het watervlak en wenst niet meer.

Frederik van Eden
Roodborst

Een beestje als een speeltje/Blozend van zijn buik tot aan zijn keeltje/De beentjes recht en lang/Dun als een ijzerdraadje,de boezem fier omhoog/zonder behaatje/Hij zingt een oeronroerend liedje/is het een hij,is het een zij,of is het een sierlijk travestietje.

Leonie Kooiker
De Zwanen

De zon komt op, ik wandel/door het stille vroege uur/ik wrijf het slaapzand uit mijn ogen/Want hoe mooi is de natuur/en in de lentenvel/ver voorbij de buitenwijk/zie ik een tweetal witte zwanen/in het water bij de dijk/Zacht nader ik de inham/waar het donzen duo zit/Ze rusten samen uit of slapen/en wat zijn ze prachtig wit/Ik loop haast op mijn tenen/en maak nauwelijks gerucht/ze horen me waarschijnlijk komen/maar ze slaan niet op de vlucht/ ik denk: om zo te leven/Thuis aan elke verre kust/en al bij al het toonbeeld blijven/van verrukkelijke rust/ik sta nu heel dicht bij hen/en daar blijkt me- wat een knak!/nummer één dat is een Volkskrant/nummer twee een plastic zak.

Ivo de Wijs
mama waarom hebben wij een snavel?/mama,kom ik uit een ei ?/mama,hebben wij geen navel?/mama, wat voor beest zijn wij ?

R. Kousbroek
Cursist Sonja maakte dit seizoen o.a. dit  geweldige uiltje in het boomnest: de stam maakte zij van papier-maché, het uiltje, een ets,
verdiept geplaatst achter de stam.
Afmetingen plusminus 25x 50 cm.
Tot zover het groepwerk etsen van het
seizoen 2011 / 2012
Er zijn alweer ideetjes voor het groepswerk voor het volgend seizoen
2012-2013; een tipje van de sluier:

Etsjes en/of lino's, gedrukt op zelf handgeschept papier, in een verpakking
waarin verwerkt zelfgemarmerd papier

Het belooft in elk geval weer een
spannend en leerzaam avontuur te worden!    tot dan!
...aan de keukentafel tijdens het maken van de boekjes....de omslagen,kaften overigens uit een
stalenboek voor zeer luxe behang....
...op dit scherm dus het 'GroepswerkEtsen'.
Naast het groepswerk dat elk seizoen gemaakt wordt, ook hier nog andere individueele creatieve hoogstandjes !!