Back
Next
Groepswerk 'de zee'
....het groepswerk etsen werd voor het cursusseizoen  2012-2013, zoals alle jaren in overleg met alle deelnemende cursisten, ...'de zee'.
Ook hier zonder beperkingen vooraf en geheel naar eigen inzicht in te vullen; wel een afspraak voor het papierformaat waarop gedrukt zou gaan worden nl. 15 x 9 cm.
...vooraf was nl. al gekozen voor het verpakken van
het werkstuk in een zgn. 'dummy' boekje, hoofdzakelijk vanwege de kosten van dit 'halffabrikaat'.

Het 'enige' dat nog diende te gebeuren was het uitsnijden van het binnenvak waarin de druksels zouden worden opgeborgen.
Het bleek een helse klus !!
...de verpakking werd door onregelmatige snij-randen zodanig aangepast dat de storende
details netjes gecamoufleerd werden in het geheel.......
de voorzijde van de 'dummy' werd gedeeltelijk uitgesneden en voorzien van een dun doorzichtig plastic plaatje....zie het resultaat hierboven....
Back
Next
...tekst inlegvel.....
Voor je ligt het groepswerk etsen van het cursusseizoen 2012-2013. Het is inmiddels al het 21ste exemplaar van dit gezamenlijk gemaakte werkstuk.Zo'n 21 jaar geleden ontstond het idee ervoor nadat enkele cursisten een gemaakt etsje met elkaar ruilden.Aangezien de etstechniek uitstekend geschikt is voor het reproduceren van gemaakte tekeningen in metaal, werd al snel besloten om als herinnering aan de cursus een etsje voor elkaar te maken:een soort van 'groepsruil' dus. Om e.e.a. wat aantrekkelijker te maken werd besloten bij het maken van dit groepswerk dan ook voor een gezamenlijk onderwerp en/of thema te kiezen om er een  enigzins samenhangend geheel van te maken. Zo ontstonden o.a. de groepswerken: fantasiedier;Rembrandt gespiegelt;ZwarteKunst;het Gedicht; Feest;Metamorfose, en voor het afgelopen seizoen: 'de Zee'.
Vanaf het eerste exemplaar (behoudens een enkele uitzondering) is er ook aandacht besteed aan de verpakking van het gemaakte groepswerk. Het groepswerk is in al die jaren gemaakt in een oplage tussen 10 en 15 stuks, wat betekende dat het zelf maken van deze verpakking niet al te veel tijd in beslag zou mogen nemen,; bovendien dienden de kosten ervan binnen redelijke grenzen blijven.Mede daarom is vaak gekozen voor hergebruik van materialen zoals : sigarendoosjes,grijsboardkarton, cd-doosjes,behang-stalen papier,verpakkingen voor griepvaccinatie-ampullen,enz,enz.
Op deze wijze konden de kosten ook altijd binnen de perken blijven,terwijl er toch een aantrekkelijke verpakking mee gemaakt werd. Ook is -ook alweer behoudens een enkele uitzondering- het formaat  van het groepswerk 'handzaam' gebleven vanwege eerder genoemde argumenten: kosten en tijd. Ook de 'hanteerbaarheid' speelde een rol.Dit groepswerk bevat 12 etsjes, waarvan 11 gedrukt zijn op zgn. 'Hahnemuhle 300gr etspapier, en 1 etsje van Ewald, op zelf handgeschept papier. Het merendeel is gemaakt als lijnets in combinatie met zgn. 'aquatint'. Andree zaagde een deel van zijn drukplaat uit zodat hij scherp afgebakende kleuren met 1 etsplaatje kon drukken.Martien verzaagde zijn etsplaat om golven in zgn. 'blinddruk' te kunnen drukken.Alle cursisten :Tiny,Corrie,Dieuwke,Hedi,Martien,Ton,Henk,Ewalt,Andre, Hartelijk dank voor jullie bijdrage aan dit -alweer- fraaie 'groepswerk etsen'.